مهارت مدیریت هیجانات
مهارت مقابله با هیجانات به فرزندمان کمک میکند تا ضمن شناخت انواع احساسات مانند خشم، غم و... توانایی کنترل آنها را نیز پیدا کند و بداند که در مواقع عصبانی شدن، غمگین شدن و ... چه کاری باید انجام دهد که منجربه آسیب و رنجش بیشتر خود و دیگران نگردد. به علاوه او این توانایی را مییابد که در مقابل احساسات و رفتارهای دیگران نیز عکس العمل مناسبی داشته تا اوضاع نامطلوبی به وجود نیاید.
ما همیشه با احساسات و هیجانات مختلفی مانند خشم، ترس، اضطراب، غم و ... روبرو هستیم، که اینها بر تصمیم گیری، عملکرد و نیز روابط ما با اعضای خانواده و دیگران تأثیر میگذارد. برای مثال برای همه ما پیش آمده که به خاطر عصبانی بودن از یک موضوع خاص، با همسر و یا فرزندمان رفتار نامناسبی میکنیم و او را می رنجانیم.
|
|
|
این توانایی فرد را قادر می سازد تا هیجان ها را در خود و دیگران تشخیص داده، نحوه ی تاثیر هیجان ها بر رفتار را بداند و بتواند واکنش مناسبی به هیجان های مختلف نشان دهد.
اکثر اوقات ما حالات و احساسات خود را تحت دو واژه ی خوب و بد توصیف می کنیم. بیشتر اوقات از حالات روحی خود به طور دقیق و درست خبر نداریم. مثلا نمیدانیم عصبانی هستیم یا ناراحت، غمگین هستیم یا خسته... اگر با حالات هیجانی مثل غم و خشم یا اضطراب درست برخورد نشود این هیجانات تاثیر منفی بر سلامت جسمی و روانی داشته و برای سلامت پیامدهای منفی به دنبال خواهد داشت.
انواع هیجان
احساسات و هیجانات بخش جدانشدنی زندگی بشر هستند. اینها به دو دسته تقسیم میشوند:
1.احساسات خوشایند: این احساسات به فرد انرژی میدهند و مطلوبند مانند شادی، عشق و...
2. احساسات ناخوشایند: انسان احساساتی ناخوشایندی مانند خشم، ترس و... را دوست ندارد و معمولاً از آنها میگریزد. اینگونه احساسات ممکنست در درازمدت بر سلامت فرد تأثیرات منفی بگذارد.
اهمیت یادگیری مهارت مدیریت هیجانات
انسان بوسیله احساساتش با دیگران ارتباط برقرار میکند. اگر فرد بتواند احساساتش را به شیوهی مناسبی به دیگران انتقال دهد و درک مناسبی نیز از احساسات و هیجانات آنان داشته باشد، در نتیجه
ارتباط مطلوبی را با دیگران برقرار میکند. مهارت مقابله با هیجانات فرد را در زمینههای گفته شده توانمند میسازد تا تنش و فشار روانی کمتری را در تعاملاتش تجربه کند. در ادامه به برخی از این هیجانات اشاره میشود:
1) خشم
خشم، یکی از مهمترین هیجانات ناخوشایند میباشد که کنترل و مدیریت آن بسیار حائز اهمیت است. عصبانی شدن یک رفتار معمول در زمانی است که ما به خواستهی خود نمیرسیم و همهی افراد نیز آن را تجربه کردهاند اما آنچه سبب تفاوت بین افراد میگردد، روش آنان برای بروز خشم و عصبانیت میباشد. در این مهارت به فرزندمان آموخته میشود که بروز درست خشم به صورت داد و فریاد کردن، شی ای را پرتاب کردن و ... نیست بلکه میتوان با بهرهگیری از کلام مناسب در زمان مناسب، خشم خود را بروز داد.
یادمان باشد، کنترل و مدیریت خشم یکی از مهمترین مهارت هایی است که هر انسانی باید بیاموزد.
2) شکست
بارها برای تمام افراد پیش آمده که در مراحلی از زندگیشان شکست خوردهاند و به هدفشان نرسیدهاند. برخی با تجربه شکست، افسرده و غمگین میشوند. البته تجربه احساس غم در موقع شکست طبیعی است، و آنچه که غیرطبیعی میباشد، اینست که احساس شکست و غم برای مدت طولانی با فرد همراه باشد. مدیریت این احساس شکست نیز یکی از مهارت هایی است که در قالب مقابله با هیجانات به دانشآموزان ارائه میگردد و مسلماً آنان را در برابر ناکامی ها توانمند میسازد. بنابراین باتوجه به مباحث مطرح شده، مهارت مقابله با هیجانات در زندگی روزمره بسیار مفید و کاربردی است.
منابع:
1. مهارت های دهگانه زندگی، تهیه شده توسط رحمان مهدینژاد.
2. لاکانی و همکاران (1385). آموزش مهارت های زندگی، معاونت آموزشی و پژوهشی اداره آموزش، سازمان جوانان و جمعیت هلال احمر.