مهارت مقابله با استرس
مهارت مقابله با استرس شامل شناخت استرس های مختلف زندگی و تأثیر آنها بر فرد است. زمانی که فرزندمان عوامل استرسزا را شناخت، آنگاه میتواند برای مقابله صحیح با آن عوامل و کاهش فشار روانی تلاش کند. این مهارت توسط آموزشدهندگان مجرب و مطلع ارائه میگردد، و آنان به کودک نحوه آرامش دادن به خود در شرایط استرس زا و راهکارهای عملی درست را می آموزند.
در دنیای امروز، همواره با تغییرات مختلفی مواجه هستیم و هر تغییری میزانی از استرس را به ما وارد میکند. اگر میزان استرس بیش از حد و طولانی باشد، بر جسم، روان و زندگی ما تأثیر منفی خواهد گذاشت. جالب است بدانید که نه تنها وقایع منفی بلکه اتفاقات مثبت همچون ازدواج، بچه دار شدن و... نیز استرسزا هستند.
|
|
|
اضطرابی که در موقعیت های مختلف تجربه می شود، دو گونه است:
1. استرس واقعی و عینی: یعنی شرایطی وجود دارد که به طور طبیعی اضطراب و نگرانی ایجاد میکند. البته این استرس کنترل شده سبب میگردد که ما حوادث را ارزیابی کرده و آمادگی مقابله با آنها را پیدا کنیم مانند استرس کنترل شده برای تعیین شغل یا ازدواج.
2. استرس ذهنی و غیرواقعی: گاهی اضطراب ساخته ذهن، غیرواقعی و مشکل زاست و سبب آسیب جسمانی و روانی میگردد. در اینجاست که مهارت مقابله با استرس کمک کننده است.
علایم اضطراب منفی شامل موارد ذیل میگردد:
-
تپش قلب و بیماری های قلبی
-
تندی نفس و اختلالات گفتاری
-
بیخوابی و اختلال خواب
-
تعریق مداوم بدن و تکرر ادرار
-
حواس پرتی، پرخاشگری و افسردگی و... .
آموزش کنترل استرس یک فرآیند سه بخشی است:
1. تشخیص نشانه ها و علت استرس
2.آموزش مهارت کنترل استرس. این مهارت با استفاده از ابزارهای گوناگونی چون نمایش، قصه گویی، نقاشی و ... به دانش آموز یاد داده میشود.
3. آموزش نحوه به کاربردن این مهارت در موقعیت های زندگی روزمره.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که استرس اجتناب ناپذیر است؛ یعنی همه افراد در معرض آن هستند و در شرایط مختلف آن را تجربه میکنند. اما آنچه که سبب تفاوت بین افراد میگردد نحوه مقابله آنان با استرس میباشد. در مقابله کارامد که فرد به خود و دیگری آسیبی نمیرساند، مهارت کنترل استرس به کار گرفته میشود و مانع از کاهش سلامت روان افراد شده و رضایت وشادی را به دنبال دارد.